Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα Φωτογραφικές Μηχανές: Ταχύτητα κλείστρου (ΜΕΡΟΣ Α)


Ξεχάστε το αυτόµατο!

Είστε νέος χρήστης στην ψηφιακή φωτογραφία και φοβάστε να απενεργοποιήσετε το auto από την ψηφιακή σας µηχανή; Να είστε σίγουροι ότι δεν είστε οι µόνοι, και ευτυχώς µε λίγες πληροφορίες και πειραµατισµό µπορείτε να µάθετε πώς λειτουργούν διάφορες παράµετροι της ψηφιακής σας µηχανής.


Παρακάτω θα ανακαλύψουµε µαζί µε ποιο τρόπο θα το επιτύχετε αυτό ώστε να έχετε γρήγορα το επιθυµητό αποτέλεσµα. Γενικά, υπάρχουν τρεις βασικές ρυθµίσεις στις οποίες είναι δυνατό να παρέµβετε. Υποθέτουµε ότι η ψηφιακή σας µηχανή έχει ήδη κάνει εστίαση στο θέµα σας, άρα µπορείτε πλέον να παρέµβετε στην ταχύτητα κλείστρου, στο διάφραγµα και στο ISO. Καθεµία από τις ρυθµίσεις αυτές έχει στόχο να ελέγξει το φως ή την επίδρασή του ή την ποσότητα φωτός που φτάνει τελικά στον αισθητήρα της φωτογραφικής µηχανής.
Ταχύτητα κλείστρου

Η ταχύτητα κλείστρου αναφέρεται στο χρόνο κατά τον οποίο ο αισθητήρας της φωτογραφικής σας µηχανής σας παραµένει εκτεθειµένος στο εισερχόµενο φως. Όταν η ταχύτητα κλείστρου της φωτογραφικής µηχανής είναι στο "100", το κλείστρο παραµένει ανοικτό για 1/100 του δευτερολέπτου. Όταν είναι στο "50", παραµένει ανοικτό για διπλάσιο χρόνο, δηλαδή 1/50 του δευτερολέπτου. Με χαµηλότερη ταχύτητα κλείστρου έχουµε πιο αργή λήψη, δηλαδή το διάφραγµα παραµένει για περισσότερη ώρα ανοικτό και άρα θα φτάσει πιο πολύ φως στον αισθητήρα. Κατεβάστε την ταχύτητα του κλείστρου και οι λήψεις σας θα είναι φωτεινότερες. Φυσικά, υπάρχει και ένα σηµαντικό µειονέκτηµα όταν χαµηλώνετε την ταχύτητα του κλείστρου και πιθανόν θα το έχετε παρατηρήσει αν βρίσκεστε σε κάποιον εσωτερικό χώρο όπου συνήθως δεν υπάρχει πολύ φως. Η ψηφιακή µηχανή σας, λοιπόν, η οποία είναι ρυθµισµένη στο αυτόµατο, κάνει πιο αργό το κλείστρο, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο φως στη λήψη σας. Το αποτέλεσµα είναι µια θολή λήψη η οποία συνήθως δεν οφείλεται στο ότι δεν εστίασε σωστά η µηχανή, αλλά στο ότι µεγαλώνοντας το χρόνο που µένει ανοικτό το κλείστρο, οι όποιες κινήσεις γίνονται έστω και ασυναίσθητα από το χέρι που κρατά τη µηχανή, περνούν στον αισθητήρα και δηµιουργούν αυτή τη θολή αίσθηση κίνησης.

Αν όµως χρησιµοποιήσετε τρίποδο, στη φωτογραφία σας θα αποτυπωθούν οι κινήσεις που πραγµατοποιούνται στο θέµα σας - ιδανικό για να φωτογραφίζετε τρεχούµενο νερό.

Σε αντίθεση, µια µεγάλη ταχύτητα κλείστρου συλλαµβάνει µια πολύ µικρή χρονική στιγµή στην οποία προφανώς δε φαίνεται η όποια κίνηση συµβαίνει. Αν έχετε µπερδευτεί µε όλα τα παραπάνω, χρησιµοποιήστε τον παρακάτω απλό κανόνα ο οποίος θα σας βοηθήσει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να ρυθµίσετε την ταχύτητα κλείστρου. Μπορείτε να ρυθµίσετε το κλείστρο σε ταχύτητα που αντιστοιχεί στο 1 προς το µήκος του φακού. Αν λοιπόν έχετε ένα φακό 300mm, θα πρέπει να ρυθµίσετε την ταχύτητα τουλάχιστον στο 1/300 δευτερόλεπτα. Για ένα φακό 50mm αντίστοιχα, στο 1/50 δευτερόλεπτα. Αν η ψηφιακή µηχανή σας έχει πολλαπλασιαστή µήκους φακού, όπως οι περισσότερες dSLR, θα χρειαστεί να υπολογίσετε και αυτό. Για µια µηχανή µε φακό 300mm και πολλαπλασιαστή 1,6 σηµαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου ταχύτητα κλείστρου 1/500mm [300mm x 1,6 = 480]. Για να πειραµατιστείτε τώρα, πάρτε τη µηχανή σας και επιλέξτε το "Shutter Priority" έτσι ώστε να µπορείτε να ρυθµίσετε εσείς την ταχύτητα κλείστρου, ενώ η κάµερα θα ρυθµίζει όλα τα υπόλοιπα.


πηγή: pcmag.gr