Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τιμ Κουκ: "Τα κάναμε μαντάρα με τους χάρτες της Apple"


Ο Τιμ Κουκ βρίσκεται στο τιμόνι της Apple για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιοδικό μίλησε για τα projects που πήραν σάρκα κι οστά στη μέχρι τώρα θητεία του.


Πρώτα από όλα αναφέρθηκε στο iPad mini, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά κι θα κονταροχτυπηθεί αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με τα υπόλοιπα tablets, λέγοντας ότι δεν είναι ακριβό κι η τιμή του είναι μια δίκαιη τιμή.

«Ένα σημαντικό προϊόν δε σημαίνει ότι θα είναι κι ένα ακριβό προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μια δίκαιη τιμή. Το iPad mini κοστίζει 329 δολάρια. Αυτό δεν το κάνει ακριβό προϊόν. Αυτό που δε θα κάναμε είναι να πούμε 'Πρέπει να βγάλουμε κάτι σε αυτή την τιμή και στη συνέχεια βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό'.
Τα σχόλια του Κουκ έρχονται σαν απάντηση στην απογοήτευση των επενδυτών εξ αιτίας της τιμής του iPad mini, η οποία δεν είναι εξίσου χαμηλή με τα ανταγωνιστικά προϊόντα οπότε δεν μπορεί να τα απειλήσει άμεσα.
Τόνισε ότι αν και τα Android tablets έχουν σημαντική διείσδυση στην αγορά, τα στατιστικά δείχνουν ότι πάνω από το 90% της κίνησης στο Διαδίκτυο που προέρχεται από tablets είναι από iPad, το οποίο θεωρεί δείγμα για το "πόσο ανώτερη είναι η εμπειρία που προσφέρει το iPad στο χρήστη".
Συμπλήρωσε δε ότι "το iPad έχει γίνει μέρος της ζωής τους και δεν είναι ένα προϊόν που το αγοράζουν και το τοποθετούν σε ένα συρτάρι".
Τι είπε για τα Galaxy Tab της Samsung και Surface της Microsoft; Ότι η εμπειρία που είχε χρησιμοποιώντας κάποιο από αυτά ακόμα δε έφτασε την εμπειρία που του προσφέρει το iPad.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κουκ έχουν λανσαριστεί καινούρια iPhones, iPads & iPad mini, iMacs, iPods και MacBooks με το στοκ της εταιρείας να έχει σημειώσει μέσα σε αυτό το διάστημα 40% αύξηση.

Ωστόσο, υπήρξε κι ένα μεγάλο στραβοπάτημα στο οποίο δεν παρέλειψε να αναφερθεί. Πρόκειται για την υπηρεσία χαρτών της Apple, τη Maps app που λανσαρίστηκε με το νέο iOS 6, εγκαταλείποντας τους Google maps.
Αν και τόνισε ότι η εταιρεία δεν προχώρησε στην παραπάνω κίνηση εξ αιτίας της αντιπαλότητάς της με τη Google, ήταν σαφής, λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα, η Apple "τα έκανε μαντάρα".
"Βάζουμε όλη μας την ενέργεια για να το διορθώσουμε. Και προχωρήσαμε ήδη σε πολλές ενημερώσεις του λογισμικού. Έχουμε ένα τεράστιο σχέδιο για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η απόφαση που πήραμε δεν ήταν βάσει στρατηγικής κι εισ βάρος των πελατών μας. Τα κάναμε μαντάρα. Αυτό είναι ένα γεγονός", παραδέχτηκε ο Τιμ Κουκ.

πηγή:e-go.gr