Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα Φωτογραφικές Μηχανές: Διάφραγμα (Μέρος 2))


Διάφραγµα

Το διάφραγµα ρυθµίζει τον όγκο του φωτός που περνά στον αισθητήρα της ψηφιακής µηχανής και µπορεί να µειώσει την επιφάνεια από την οποία το φως ρέει προς τον αισθητήρα, θυµίζοντας έτσι αρκετά την κόρη του µατιού µας και τον τρόπο µε τον οποίο αντιδρά στο φως.


Οι περισσότερες ψηφιακές µηχανές διαθέτουν τις παρακάτω στάσεις του f: 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 και για παράδειγµα το f/2.8 είναι η στάση του f µεταξύ του f/2 και του f/4, ενώ το f/11 είναι το µέσο σηµείο της στάσης του f µεταξύ των f/8 και f/16. Χρήσιµο είναι να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανεβαίνετε κατά ένα f, µειώνεται στο µισό το φως που πηγαίνει προς τον αισθητήρα. Όσο µικρότερο είναι το χαµηλότερο f που διαθέτει µια µηχανή, τόσο "ταχύτερη" είναι.

Το καλό για εσάς είναι ότι µπορείτε να έχετε πολύ καλά αποτελέσµατα στις φωτογραφίες σας χωρίς να χρειάζεται να θυµάστε πού ακριβώς ταιριάζει κάθε f. Πρέπει, όµως, να θυµάστε ότι κάθε φακός έχει ένα όριο για το εύρος του διαφράγµατος και ότι αυτό µπορεί να ρυθµιστεί. Οι φακοί ποικίλλουν και έτσι είναι δυνατό να έχετε ένα γρήγορο φακό µε χαµηλά f, που σίγουρα κοστίζει αρκετά χρήµατα αλλά τα αξίζει. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, οι φωτογράφοι που βλέπετε στα γήπεδα, χρησιµοποιούν φακούς οι οποίοι µπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά µε µόλις το ¼ του φωτός που χρειάζεται ο αρχικός φακός της µηχανής σας. Όσο πιο µεγάλο το f τόσο µεγαλύτερη είναι η περιοχή της λήψης όπου έγινε η εστίαση, άρα επιλέγετε µεγάλο f όταν χρειάζεστε να εστιάσει ο φακός σας σε µεγαλύτερη περιοχή. Σε αντίθεση, για να έχετε πιο ρηχό πεδίο εστίασης [µικρότερο βάθος πεδίου], θα πρέπει να επιλέξετε µικρότερο f, µε αποτέλεσµα το φόντο σας να έχει ένα ευχάριστα θολό φόντο.



πηγή:pcmag.gr