Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

iPhone 5s : Λεπτομέρειες -Χαρακτηριστικά - Θετικά & Αρνητικά

iPhone 5S (10)

Από τότε που ανακοινώθηκε το πρώτο iPhone, η συσκευή που άλλαξε για πάντα την βιομηχανία, έχουν περάσει 6 περίπου χρόνια. 


Τότε, ενάντια στις προβλέψεις, η Apple και ο τότε ηγέτης της Steve Jobs είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό και είχαν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να φέρουν την... επανάσταση. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από ότι ήταν το 2007. Ο ανταγωνισμός είναι τρομερός και οι συσκευές εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το Android βρίσκεται στα περισσότερα smartphones στον κόσμο και η Microsoft - ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Nokia - είναι ένα ένας αντίπαλος που δεν μπορείς να κάνεις το λάθος να αγνοήσεις. Κάθε 2η χρονιά, η Apple παρουσιάζει ένα "φρεσκάρισμα" της γνωστής συσκευής της, και έχουμε μάθει πια ότι στα "S" οι περισσότερες αλλαγές αφορούν στο "hardware" και όχι στην εμφάνιση.
Είναι η τρίτη φορά που η Apple κάνει κάτι τέτοιο. Το iPhone 5S, είναι όμοιο με το iPhone 5, οπότε δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, όπως συνέβη δηλαδή και με τα iPhone 3GS και 4S, που εξωτερικά έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό με τους προκάτοχούς τους.
Κάτω από το “καπό” ωστόσο, το iPhone 5S είναι πολύ διαφορετικό από το iPhone 5. Κάνει χρήση αρχιτεκτονικής 64-bit, είναι εξοπλισμένο με συνεπεξεργαστή κίνησης (co-processor), ανανεωμένη κάμερα iSight και αναγνώστη δαχτυλικού αποτυπώματος (Touch ID).
iPhone 5S (10)
Μοιάζει σαν να αποτελεί μία εντελώς νέα συσκευή, ωστόσο αν και αυτό διαθέτει την περισσότερη δόση αλήθειας, η εμφάνιση του, παραπέμπει στο iPhone 5, και αυτό για κάποιους χρήστες είναι... “σκότωμα”. Δικαιολογεί πάντως, πέρα για πέρα, τον τίτλο της “ναυαρχίδας” αν συγκριθεί άμεσα με το νέο iPhone 5C και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
iPhone 5S (11)
Το iPhone 5S είναι το ισχυρότερο iPhone που έχει παρουσιάσει έως σήμερα η Apple ωστόσο πέρα από αυτό, είναι η “game changing” συσκευή, που θα οδηγήσει τις εξελίξεις; Νομίζω πως ναι, για ακόμη μία φορά.
Δείτε το unboxing video της συσκευής
Εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής
Όσο αφορά στην αισθητική και στην εμφάνιση, δεν περιμέναμε αλλαγές και σε σχέση με το γνωστό iPhone 5. Οι αλλαγές αφορούν σε δύο σημεία ουσιαστικά, όσο αφορά στην εμφάνιση. Το κεντρικό, φυσικό πλήκτρο στην πρόσοψη, έχει πια διπλό ρόλο, και έτσι πέρα από την γνωστή λειτουργία επιστροφής στην κεντρική οθόνη του συστήματος, αναλαμβάνει και την λειτουργία του αναγνώστη δαχτυλικού αποτυπώματος. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχει αλλάξει και η εμφάνιση του, τόσο λόγω του αισθητήρα όσο και λόγω του μεταλλικού δαχτυλιδιού που τον περιβάλλει.
iPhone 5S (4)
Το iPhone 5S είναι βεβαίως κατασκευασμένο ως επί το πλείστον από αλουμίνιο, με άψογο φινίρισμα και γυαλί. Τα υλικά, η συναρμογή και η ποιότητα κατασκευής βρίσκονται σεκορυφαίο επίπεδο. Η αίσθηση όταν το κρατάς είναι άψογη, και σε αυτό βοηθούν τόσο η σχεδίαση όσο και οι μικρές διαστάσεις (πάχος μόλις 7,6 χιλιοστά) και το βάρος (μόλις 112 γραμμάρια). Είναι ένα άψογο smartphone, που όμως θα θέλαμε να διαθέτει... μεγαλύτερη οθόνη.
iPhone 5S (5)
Το νέο iPhone 5S κυκλοφόρησε σε τρεις αποχρώσεις, space gray, silver και gold. Η απόχρωση “space gray” αντικαθιστά το σκουρόχρωμο iPhone 5, και αυτό ίσως είχε να κάνει με τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην βαφή του. Η χρήση (gold) απόχρωση είναι εντελώς νέα και όχι και τόσο... χρυσή όσο υπονοεί η ονομασία.
iPhone 5S (7)
Οθόνη
Η οθόνη, διατηρεί τις διαστάσεις της και είναι ακριβώς όμοια με αυτή του iPhone 5 και του iPhone 5C. Είναι εξαιρετική από άποψη χρωματικής απόδοσης, προβάλλει εξαιρετικά το μαύρο χρώμα, αλλά και το λευκό, είναι φωτεινή και με υψηλή αντίθεση – κάτι που ευνοεί την απεικόνιση φωτογραφικών και video – αλλά και πολύ ευκρινής. Η Retina, όπως την ονομάζει η Apple, είναι ένα LED-backlit LCD IPS panel με διαγώνιο 4 ιντσών, που υποστηρίζει ανάλυση1160 x 640 pixels, με τον λόγο του αριθμού των εικονοστοιχείων ανά ίντσα να είναι 326ppi.
iPhone 5S (1)
Είναι πολύ όμορφη, αρκετά ευκρινής αλλά...λίγη. Φταίει βεβαίως και το γεγονός ότι χρησιμοποιώ κινητά με οθόνη τουλάχιστον 4,5 ιντσών τελευταία, αλλά οι προδιαγραφές της Retina έχουν πάψει να εντυπωσιάζουν και νομίζω ότι πια αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συγκεκριμένου smartphone. Καταλαβαίνω την λογική της Apple, να θέλει το smartphone της να είναι λειτουργικό και εύχρηστο, ώστε ο χειρισμός του να μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την χρήση του αντίχειρα, αλλά από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που σταματάει την εταιρεία και δεν παρουσιάζει ένα iPhone με μεγαλύτερη οθόνη, για να ικανοποιήσει τα εκατομμύρια των χρηστών που την ζητούν σχεδόν... εκλιπαρώντας.
Καλή λοιπόν η Retinaαλλά έχει... ξεπεραστεί. Ο κόσμος πια, καταναλώνει πολύ περιεχόμενο από το κινητό του, και ολοένα και περισσότεροι πλοηγούνται στο Internet και στα social media από το κινητό, οπότε είναι μείζον ζήτημα η παρουσίαση – επιτέλους – ενός iPhone με μεγαλύτερη οθόνη. Αυτό, είναι και το μοναδικό ουσιαστικό παράπονο μου από την συσκευή, αφού την κάνει να μοιάζει... "obsolete" και σχεδόν εκτός εποχής. Θέλω να πω, ναυαρχίδα είναι, δεν γίνεται να προβάλεις ως πλεονέκτημα πια κάτι που έχει κατακτηθεί από συσκευές... mini του ανταγωνισμού!
Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές
Το iPhone 5S έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον προκάτοχό του, που όμως κατά κύριο λόγο περιορίζονται στην εμφάνιση και στο μέγεθος της οθόνης. Το νέο iPhone 5S είναι σημαντικά βελτιωμένο στο εσωτερικό. Η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη διαφορά, είναι το νέο SoC(System-On-Chip) της εταιρείας που έχει την ονομασία A7. Πρόκειται για ένα SoC που ενσωματώνει δύο πυρήνες γενικής χρήσης, φυσικά ARM αρχιτεκτονικής (ARMv8) με συχνότητα λειτουργίας 1,3GHz. Αυτό όμως που είναι το σπουδαιότερο, είναι ότι πρόκειται για ένα native 64-bit επεξεργαστή, που σημαίνει ότι μελλοντικά, όταν το λογισμικό (update: δεν εννοώ το iOS, το οποίο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία) και οι εφαρμογές τον υποστηρίξουν θαπροσφέρει αναβαθμισμένες επιδόσεις ενώ θα μπορεί να διευθυνσιοδοτήσει περισσότερη μνήμη.
Όπως συνέβη και με τους υπολογιστές (PC, Mac), η μετάβαση στα 64-bit από τα 32-bit, είναι αναπόφευκτη. Δεν είμαι σίγουρος, αν αυτή την εποχή είναι ένα χαρακτηριστικό που θα κάνει την διαφορά. Το σίγουρο όμως είναι, ότι αυτή η ώρα, αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν. Αν έπρεπε να γίνει τώρα ή μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια δεν μπορώ να το γνωρίζω. Για να υποστηρίζει πάντως ο A7 το συγκεκριμένο σετ εντολών θα εξυπηρετεί την Apple κάπου (μπορεί να έχει σχέση και με το OS X, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω) και μένει να δείξει ο χρόνος πως και που.
iPhone 5S (2)
H GPU στο SoC είναι και αυτή την φορά τύπου PowerVR – έχει αναφερθεί το μοντέλο G6430 – και υποστηρίζει τα APIs OpenGL 3.0, DirectX 10 και OpelCL 1.x, ενώ η Apple διατηρεί τη RAM της συσκευής στο 1GB, με τη διαφορά ότι το νέο iPhone 5S διαθέτει τη νεότερη και χαμηλότερης κατανάλωσης LPDDR3 και όχι τον παλαιότερο τύπο LPDDR2 που βρίσκεται στα iPhone 5 και 5C. Τέλος, το modem υποστηρίζει τις περισσότερες μπάντες 4G LTE στον κόσμο, και έχει κατασκευαστεί από την Qualcomm. Το νέο iPhone 5S είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις των 16GB, 32GB και 64GB χωρίς δυνατότητα επέκτασης για ακόμη μία φορά.
Touch ID
Οι αναγνώστες δαχτυλικού αποτυπώματος δεν είναι κάτι νέο. Έχουν εμφανιστεί και σε κινητά τηλέφωνα στο παρελθόν, ενώ αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σε business-oriented laptops αναπόσπαστο στοιχείο του εξοπλισμού τους [(σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν σε συνδυασμό με chip τύπου Trusted Platform Module (TPM) τουλάχιστον όσα από αυτά βασίζονταν στην πλατφόρμα της Intel]. Οπότε, ένας fingerprint reader δεν είναι κάτι νέο. Η Apple ωστόσο, για ακόμη μία φορά, πήρε κάτι συνηθισμένο ή και... παρωχημένο, και το μετέτρεψε σε ένα “σέξι” χαρακτηριστικό, με την βοήθεια του οποίου μπορούμε ναξεκλειδώνουμε το iPhone ή ακόμη και να πραγματοποιούμε αγορές από τα iTunes Store και App Store.
Πολλοί εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αφού ένιωσαν ότι παραδίδουν ένα ακόμη μεγίστης σπουδαιότητας προσωπικό τους δεδομένο σε μία εταιρεία.
iPhone 5S (3)
Σύμφωνα με την Apple ωστόσο, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, αφού το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, αποθηκεύεται κρυπτογραφημένο τοπικά, σε ένα τμήμα της μνήμης του A7 chip και δεν αποστέλλεται και στην συνέχεια αποθηκεύεται σε servers της εταιρείας. Επί της ουσίας, το Touch ID αντικαθιστά το “passcode” που χρησιμοποιούμε στο iPhone ενώ γίνεται αντιστοίχιση και με την Apple ID για να πραγματοποιούμε αγορές. Δουλεύει τέλεια, και η ρύθμιση του είναι πανεύκολη. Η αυθεντικοποίηση γίνεται είτε χρησιμοποιήσετε τον δείκτη, είτε τον αντίχειρα και μπορείτε να καταχωρήσετε έως πέντε δάχτυλα. Χάρη στον τρόπο που καταχωρείτε τα δεδομένα, μπορείτε να “ξεκλειδώσετε” το iPhone 5S, όπως και να αγγίξετε τον αναγνώστη δαχτυλικού αποτυπώματος.
Το Touch ID είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του iPhone 5S. Από τότε που η Apple εξαγόρασε την εταιρεία Authentec περιμέναμε να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία. Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά μοντέλα iPhone – αν και όχι απαραίτητα στην ίδια μορφή και υλοποίηση – ενώ θα την δούμε και στα νέα iPad και iPad mini. Το “selling point” της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν είναι άλλο από τηνταχύτητα αυθεντικοποίησης – ταχύτερη βεβαίως από ένα passcode – και η ευκολία χρήσης.
Facetime HD και iSight camera
Η κάμερα Facetime HD αν και δεν διαφέρει στις προδιαγραφές σε σχέση με εκείνη που διαθέτει το iPhone 5 και έτσι, πρόκειται για μία κάμερα στα 1.2MPixel (τραβάει φωτογραφίες ανάλυσης1280 x 960 pixels και video ανάλυσης 720p) αλλά με ανανεωμένο αισθητήρα BSI (Back Side Illumination). Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την οπίσθια, iSight camera, η οποία μπορεί να “βρίσκεται” στα 8.0MPixel όπως συνηθίσαμε από το iPhone 5 ωστόσο η Apple, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές, που αναβαθμίζουν την λειτουργία της ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι αλλαγές στο λογισμικό.
iPhone 5S (8)
Ο αισθητήρας είναι μεγαλύτερος από αυτόν της κάμερας του iPhone 5, αφού τα εικονοστοιχεία που τον αποτελούν είναι 1.5X φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν (1.5μm) σε μία προσπάθεια να καλυτερεύσει η απόδοση της κάμερας, κυρίως σε συνθήκες με χαμηλό επίπεδο φωτισμού, ακολουθώντας μία φιλοσοφία που έχει κοινά στοιχεία με αυτή της HTC (και της UltraPixel κάμερας, που υπάρχει στα HTC One, One Mini και One Max). Ο φακός έχει διάφραγμαf:/2.2 και αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ευρυγώνιο φακό που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις λήψεις σας, αφού μπορείτε να χωρέσετε περισσότερη... πληροφορία ενώ αποτελείται από πέντε οπτικά στοιχεία και είναι κατά 33% περισσότερο ευαίσθητος στο φως. Ο φακός καλύπτεται από κρύσταλλο ζαφείρι, που είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό για την προστασία της. Η iSight κάμερα, συνοδεύεται από dual LED flash, το οποίο η Apple ονομάζειTrue Tone. Το ένα από τα δύο LEDs, έχει πιο ερυθρή απόχρωση. Χάρη στην εξελιγμένη κάμερα και στο λογισμικό υπολογίζονται οι συνθήκες φωτισμού και το θέμα – αν χρειαστεί ενεργοποιείται και ο αυτόματος σταθεροποιητής εικόνας – και το φως που εκπέμπει το dual LED flash προσαρμόζεται ανάλογα, για να βελτιώσει τους τόνους απόχρωσης της επιδερμίδας. Στα παλαιότερα iPhone, οι φωτογραφίες με θέμα ανθρώπινες στιγμές, χαρακτηρίζονταν από μία μπλε/ λευκή απόχρωση στην επιδερμίδα – άλλες “καιγόντουσαν” κιόλας – και αυτό είχε ως συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει “κρύο” και να απέχει από την πραγματικότητα. Με το χαρακτηριστικό True Tone, η επιδερμίδα, όταν χρησιμοποιούμε το φλας, “αποτυπώνεται” στις φωτογραφίες με περισσότερη φυσικότητα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που λειτουργεί περίφημα.
iPhone 5S (9)
Ο χρήστης του νέου iPhone 5S, έχει στην διάθεση του ένα ιδιαίτερα απλοποιημένο λογισμικό όσο αφορά στην κάμερα. Το περιβάλλον χρήσης είναι ιδιαίτερα λιτό, ωστόσο είναι προφανές ότι η Apple ήθελε να αυτοματοποιήσει ακόμα περισσότερο την διαδικασία της λήψης φωτογραφιών ή video. Επομένως, οι χειροκίνητες ρυθμίσεις έχουν “κρατηθεί” στο minimum. Προσφέρονται διάφορα φίλτρα, δυνατότητα σύλληψης video 720p με 120fps για την δημιουργία video σε αργή κίνηση (slo mo video), φυσικά μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες και video χρησιμοποιώντας HDR ενώ μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες χαμηλότερης ανάλυσης την ώρα που τραβάτε video αλλά και φωτογραφίες σε τετράγωνο κάδρο, που θα χρησιμεύσουν σε όσους ασχολούνται με το Instagram.
Η εφαρμογή για την κάμερα επίσης, λειτουργεί ταχύτατα και είναι σημαντικά βελτιωμένη στην ταχύτητα σε σχέση με εκείνη του iPhone 5. Δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για το λογισμικό ή οφείλεται στην ταχύτητα του A7, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι ανώτερο του iPhone 5. Αν και οι φωτογραφίες ή το video δεν διαφέρουν και πολύ, τουλάχιστον στο δικό μου μάτι, σε σχέση με εκείνες του iPhone 5, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα δείχνει έστω και στα σημεία βελτιωμένο. Το iPhone 5S τραβάει εξαιρετικές φωτογραφίες, και η πλειονότητα των χρηστών θα μείνει απολύτως ικανοποιημένη.
Δείγματα φωτογραφίας
IMG_0108
IMG_0110
IMG_0144
IMG_0146
Video 1080p (σημειώστε ότι είχε αρκετή συννεφιά)
Λογισμικό
Αναμφισβήτητα, το νέο iOS 7 είναι ένα πολύ όμορφο όσο αφορά στην αισθητική λειτουργικό σύστημα, το οποίο με τις διαφάνειες ή τα animations και την νέα χρωματική παλέτα που υποστηρίζει παρουσιάζεται περισσότερο νεανικό και σύγχρονο, πιο κοντά στην εποχή μας επιτέλους. Τα επίπεδα παραμετροποιήσης δεν φτάνουν αυτά του Android, ωστόσο οι φίλοι της Apple και των συσκευών iOS μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα από ότι στο παρελθόν.
IMG_0001 IMG_0002
IMG_0004 IMG_0005
Όλες οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες εξ'ορισμού στο iPhone 5S είναιεπανασχεδιασμένες, πιο όμορφες και πιο χρηστικές ενώ επιπλέον εκμεταλλεύονται – οι βασικές – και το νέο χαρακτηριστικό AirDrop, που επιτρέπει στον χρήστη να μοιράζεται περιεχόμενο (π.χ έγγραφα, φωτογραφίες, video κ.ά) με άλλους χρήστες iOS που βρίσκονται κοντά του.
IMG_0008 IMG_0062
Η Apple συνεχίζει να “σνομπάρει” την τεχνολογία NFC, ωστόσο αν και ο αριθμός των περιφερειακών και συσκευών που την υποστηρίζουν δεν είναι μεγάλος (δεν αναφέρομαι στα Android ή Windows Phone smartphones) εντούτοις θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο να υποστηρίξει την τεχνολογία, αφού ολοένα ανεβαίνει η δημοτικότητα της. Ίσως στο επόμενο iPhone...
IMG_0067 IMG_0083
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, το οποίο έρχεται δωρεάν με κάθε συσκευή που θα αγοράσετε με προεγκατεστημένο το iPhone 5S είναι οι εφαρμογές iWork (Pages, Numbers, Keynote). Αυτό είναι ιδιαίτερα σπουδαίο, αφού πρόκειται για αρκετά ακριβές, και ιδιαίτερα χρήσιμες εφαρμογές, ειδικά για τους επαγγελματίες χρήστες. Είναι προφανές, ότι η Apple με αυτό τον τρόπο, θέλει να “απαντήσει” τόσο στην Google, όσο και στην Microsoft, που προσφέρει δωρεάν το Office με κάθε Windows Phone 8 συσκευή.
Απόδοση
Το iPhone 5S είναι ταχύτατο, και δεν είχα κανένα παράπονο από την ταχύτητα και την απόκριση της συσκευής. Υπήρχαν, που και πού, κάποια “glitches”, που αφορούν κυρίως στην ταχύτητα των animations σε ορισμένα σημεία, ωστόσο αυτά είναι... παιδικές ασθένειες του iOS 7 και αναμένεται πολύ σύντομα να εξαλειφθούν.
Το A7 SoC σε συνδυασμό με τον συνεπεξεργαστή M7, ο οποίος “ξαλαφρώνει” το κεντρικό chipset από τους υπολογισμούς που αφορούν στους αισθητήρες κίνησης με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται πόροι, αλλά και για ακόμη μία φορά η εκπληκτική GPU, τύπου PowerVR που είναι κατασκευασμένη από την Imagination Technologies, εγγυώνται την αψεγάδιαστη συμπεριφορά του iPhone 5S υπό οποιεσδήποτε συνθήκες (κατά την πλοήγηση στο Internet, κατά την αναπαραγωγή Full HD ταινιών ή κατά το gaming).
Το νέο iPhone 5S είναι μία ταχύτατη συσκευή, και παρόλο που σε hardware, διαθέτει δύο πυρήνες λιγότερους από τα ανταγωνιστικά, με βάση το κόστος, Android smartphones, εντούτοις μοιάζει σαν να έχει την ισχύ – και λόγω του λογισμικού βεβαίως – να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Η αυτονομία της μπαταρία σε stand-by mode είναι εντυπωσιακή, ωστόσο αν το χρησιμοποιείτε συχνά, πραγματοποιώντας βαριές εργασίες (π.χ χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογής GPS, παίζετε παιχνίδια ή βλέπετε video συχνά) τότε μην περιμένετε να σας βγάλει περισσότερο από μία μέρα χρήσης, άντε μιάμιση.
Συμπέρασμα
Το iPhone 5S είναι μία εξαιρετική συσκευή, με μεγάλη ισχύ και δυνατότητες, που χαρακτηρίζεται – και λόγω του εξελιγμένου λογισμικού – από απλότητα και ευκολία χειρισμών. Τα εφέ και τα animations ή οι διαφάνειες απλώς αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα, και η εταιρεία είναι προφανές – αν κρίνουμε και από το λογισμικό της κάμερας – ότι θέλει όσο το δυνατόν να προσφέρει στον καταναλωτή ένα εύχρηστο και... κατανοητό προϊόν, χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις. Οι χρήστες που θα αποκτήσουν το νέο iPhone 5S, και είχαν στην διάθεση τους ένα παλαιότερο προϊόν της Apple, θα νιώσουν οικεία, αλλά παράλληλα θα αντιληφθούν ότι έχουν στα χέρια τους μία συσκευή με μεγαλύτερες δυνατότητες. Οι νέοι χρήστες, θα διαπιστώσουν ότι το iPhone 5S είναι ένα από τα πιο απλά σε χρήση smartphones που υπάρχουν.
Κάποιοι θα πούν ότι πρόκειται για "ξαναζεσταμένο φαγητό" ωστόσο κάνουν λάθος και χάνουν το νόημα, αφού η άποψη τους είναι μονοδιάστατη, και περιορίζεται χοντρικά στην οθόνη και στην αισθητική. Το "ξαναζεσταμένο φαγητό" είναι το iPhone 5C, "πάπαλα".  Αναμφισβήτητα, η οθόνη είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του iPhone 5S, αφού αρκετές συσκευές Android διαθέτουν σήμερα πολύ πιο εντυπωσιακές οθόνες. Η οθόνη όμως δεν είναι τα πάντα σε ένα smartphone.  Παρόλα αυτά, το iPhone - ή κάποιο μοντέλο iPhone - χρειάζεται μία μεγαλύτερη, πιο εντυπωσιακή οθόνη για να μπορέσει να σταθεί, με μεγαλύτερη άνεση απέναντι στον ανταγωνισμό που εξελίσσεται διαρκώς και με μεγάλη ταχύτητα. Θα ήθελα επίσης καλύτερη απόδοση από την μπαταρία, αφού και σε αυτή την περίπτωση δεν καταφέρνει να έχει το πλεονέκτημα, παρά στοιβάζεται παρέα με πολλές άλλες συσκευές ή πετυχαίνει ακόμα και χειρότερες επιδόσεις.
Η κάμερα είναι εξαιρετική. Το Touch ID διευκολύνει ιδιαίτερα. Σήμερα, το λογισμικό και οι εφαρμογές που υπάρχουν δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του νέου iPhone 5S. Ούτε την 64-bit αρχιτεκτονική του A7, ούτε τον συν-επεξεργαστή M7. Είναι όμως μία game-changing συσκευή και σε έξι μήνες, έχω την εντύπωση ότι θα είναι μία... άλλη συσκευή. Τότε είναι που θα αρχίσουν οι κάτοχοι του, να απολαμβάνουν τις πραγματικές δυνατότητες του νέου iPhone 5S. Σήμερα, “καμουφλαρισμένο”, είναι το κορυφαίο προϊόν της Apple και μία από τις καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν. Αύριο, πιθανόν θα έχει αλλάξει τον... κόσμο, για ακόμη μία φορά.
Specs: Apple iPhone 5S (www.apple.com/gr/)
ΛειτουργικόiOS 7.0.1
ΕπεξεργαστήςApple A7 dual-core 1.3GHz  + M7 co-processor + PowerVR G6430 (quad-core)
Μνήμη16/32/64GB storage, 1GB RAM
Οθόνη4" Retina (640 x 1136 pixels, 326ppi)
Κάμερα8 MPixel iSight (1080p@30fps, 720p@120fps), Facetime HD camera
Συνδεσιμότητα/Χαρακτηριστικά




πηγή:digitallife.gr
4G LTE, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi hotspot, GPS, mini-jack 3,5 χιλ. Lightning connector,