Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Xρήστες παραπονιούνται για ζαλάδες που προκαλούνται από τα οπτικά εφέ τού iOS 7


Το iOS 7 έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους περισσότερους Apple users, αλλά εκτός από κάποιες γκρίνιες σχετικά με το σχεδιασμό του, σημειώθηκαν και παράπονα που σχετίζονται με θέματα υγείας.


Σύμφωνα με αναφορές σε τεχνολογικά Μέσα, αλλά ακόμα και στο φόρουμ της ίδιας της Apple, η νέα αισθητική και τα animation του interface προκαλoύν σε κάποια άτομα ένα είδος ζάλης ή ακόμα και ναυτίας, όπως παθαίνει κάποιος διαβάζοντας εν κινήσει.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι άτομα που παραδοσιακά παρουσιάζουν ιλίγγους ή δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα σε δυναμικό περιβάλλον γραφικών, είναι περισσότερο ευπαθήστο… σύνδρομο ζαλάδας του iOS 7.

"Tα zoom στα animations του iOS 7 μου προκαλούν ναυτία και πονοκέφαλο", αναφέρει κάποιος στο φόρουμ της Apple ενώ κάποιος προσθέτει: "Xρησιμοποίησα το iPhone μου για 20 λεπτά αφού το αναβάθμισα (σε iOS 7) και αισθάνομαι ότι πρόκειται να κάνω εμετό".

Γεγονός είναι ότι τα νέα εικονίδια διαθέτουν animations ώστε να αλλάζουν θέση ανάλογα με τη γωνία θέασης, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση, το λεγόμενο "parallax effect".

Το συγκεκριμένο εφέ πάντως μπορεί να απενεργοποιηθεί ακολουθώντας τη διαδρομήΡυθμίσεις (Settings), Γενικά (General), Προσβασιμότητα (Accessibility menu), ΜείωσηΚίνησης (Reduce Motion).

Προτού πάντως πανικοβληθείτε και ψάξετε λύση για να "επιστρέψετε" στο iOS 6 (κάτι που τυπικά δεν γίνεται) ή θελήσετε να μην αναβαθμίσετε την συσκευή σας, αναρωτηθείτε αν όντως συντρέχει λόγος να στερηθείτε κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Apple απολαμβάνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκιμάστε το πρώτα, και αποφασίστε.

πηγή:pcmag.gr