Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Samsung Galaxy S4.... επιτέλους έφτασε στα χέρια μας.


Δημοσιευμένη Εικόνα
Η ετήσια κυκλοφορία του επόμενου Galaxy S θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για το οικοσύστημα του Android και όχι άδικα αφού η ναυαρχίδα της Samsung είναι με διαφορά το best seller smartphone ολόκληρης της πλατφόρμας της Google. Από την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου τον Μάρτιο του 2010 έως την κυκλοφορία του Galaxy S4 φέτος, η Samsung έχει επιδείξει σαφή πρόθεση να εξοπλίζει κάθε μέλος της σειράς Galaxy S με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και αρκετή προσπάθεια διαφοροποίησης στο λογισμικό με μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλο android smartphone.


Σε συνδυασμό με τις τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες οι οποίες ξεκινάνε από την ολοένα και πιο εντυπωσιακή επίσημη παρουσίαση της συσκευής, η Samsung έχει καταφέρει όχι μόνο να πουλάει εκατομμύρια Galaxy S αλλά να παίξει ακριβώς στο ίδιο γήπεδο με την Apple όσον αφορά την αναμονή κυκλοφορίας του επόμενου Galaxy S δημιουργώντας παρόμοιο θόρυβο και προσμονή η αλλιώς hype.


Η Samsung από την κυκλοφορία του Galaxy S3 και μετά, φαίνεται να επιλέγει να επικεντρώνει κάθε της κυκλοφορία γύρω από ένα κεντρικό σύνθημα. Έτσι μετά την αναφορά ότι το Galaxy S3 είναι "σχεδιασμένο για ανθρώπους", η εταιρεία δηλώνει ότι το Galaxy S4 είναι "σύντροφος ζωής".


Ως φυσική συνέχεια των παραπάνω, το Galaxy S4 παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα στη Νέα Υόρκη με κάθε επισημότητα, στην έδρα του μεγαλύτερου αντιπάλου της Samsung, της Apple και του iPhone. Κρατώντας στα ίδια περίπου επίπεδα το σχεδιασμό, και προχωρώντας στις αναμενόμενες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα αλλά και στο λογισμικό, το Galaxy S4 φαίνεται ικανό να διατηρήσει τα πρωτεία στην κυκλοφορία των Android συσκευών αν και ο ανταγωνισμός φαίνεται πολύ πιο έντονος από ποτέ.

Σχεδιασμός και πλαστικό


Κοιτώντας πρώτα τις διαστάσεις του Galaxy S4, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην ομάδα της Samsung η οποία προχώρησε σε ελάχιστη αλλά σημαντική μείωση στις διαστάσεις του S4 σε σχέση με το Galaxy SIII, βελτιώνοντας κατά πολύ όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αρχικά η οθόνη μεγαλώνει από τις 4.8' ίντσες στις 5' ίντσες, αυξάνοντας κατά πολύ την ανάλυση η οποία πλέον είναι Full HD (1920x1080). Επιπλέον το πάχος της συσκευής μειώνεται από τα 8.6 χιλιοστά στα 7.9, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τη χωρητικότητα της μπαταρίας η οποία αυξάνεται από τα 2.100 mAh στα 2.600 mAh. Το κερασάκι είναι το βάρος της συσκευής το οποίο η Samsung καταφέρνει να μειώσει έστω και ελάχιστα, από τα 133 γραμμάρια στα 130.


Όλα τα παραπάνω, ίσως να μην ήταν εφικτά αν η Samsung δεν επέλεγε για μία ακόμη χρονιά να χρησιμοποιήσει ως κύριο υλικό κατασκευής, το γυαλιστερό πλαστικό που κυριαρχεί στα περισσότερα μοντέλα της, είτε είναι smartphones είτε είναι tablets ή phablets. Το υψηλής ποιότητας πλαστικό, βρίσκεται παντού στη συσκευή και αποτελεί για ακόμη μια χρονιά το κύριο σημείο επιχειρηματολογίας όσων κατακρίνουν όχι μόνο τη σειρά Galaxy S αλλά και την έτερη δημοφιλή σειρά της Samsung, τα Galaxy Note.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4

Την πίστη της Samsung για το συγκεκριμένο υλικό, δεν ενστερνίζονται δύο από τους κύριους ανταγωνιστές της όπως η HTC που πέρσι παρουσίασε το One X με πολυκαρβονικό πλαστικό και unibody σχεδιασμό ενώ φέτος επιλέγει το αλουμίνιο για το One, εντυπωσιάζοντας με το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα η Sony δημιούργησε αίσθηση πρόσφατα με το το οποίο καλύπτεται στο μεγαλύτερο του μέρους από γυαλί δημιουργώντας αντίστοιχα ένα πολύ όμορφο smartphone ενώ και η Apple ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση στο iPhone 5 δένοντας αρμονικά το γυαλί με το αλουμίνιο. Ο λόγος που επικαλείται η Samsung για την προτίμηση στο πλαστικό είναι η μεγαλύτερη αντοχή σε πεσίματα κάτι που όντως ισχύει αλλά και στο τελικό βάρος. Πάντως βλέπουμε την κορεατική εταιρεία να έχει προχωρήσει σε ελάχιστες αλλά σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές, προσπαθώντας να δώσει μια πιο πολυτελή εμφάνιση κάτι που εν μέρει το επιτυγχάνει χωρίς όμως να φτάνει στα επίπεδα των άλλων συσκευών που προαναφέραμε.


Μας άρεσε αρκετά το ελάχιστο διάστημα που υπάρχει ανάμεσα στις πλαϊνές πλευρές της οθόνης με το υπόλοιπο σασί της συσκευής, κάτι που έκανε εφικτή και την αύξηση μεγέθους της οθόνης κατά 0.2 ίντσες, στις ίδιες διαστάσεις με το Galaxy S III. Αρνητικό για μερικούς μπορεί να θεωρηθεί ότι το γυαλιστερό πλαστικό της επιφάνειας του Galaxy S4, κάνει επίφοβο το να γλιστρήσει η συσκευή από τα χέρια σας αν και στις δικές μας δοκιμές δεν τέθηκε κάποιο τέτοιο θέμα.

Με τα θετικά και τα αρνητικά του, το Galaxy S4 είναι μια όμορφη συσκευή αλλά η προτίμηση στο πλαστικό κάνει δύσκολη την δικαιολόγηση του τελικού ποσού που ζητάει από τον υποψήφιο αγοραστή, ένα ποσό που φτάνει τα €739 στη χώρα μας. Θα θέλαμε να δούμε την εταιρεία να περνάει στο επόμενο επίπεδο, δοκιμάζοντας και άλλα υλικά αλλά ίσως η τεράστια απόσταση σε πωλήσεις που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες εταιρείες, να την κάνουν όλο και πιο επιφυλακτική (η δυσκίνητη) να δοκιμάσει νέα πράγματα.


Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, το να κρατάτε το Galaxy S4 στο χέρι σας είναι αρκετά πιο εύκολο από ότι θα περιμένατε για μια συσκευή με οθόνη 5' ιντσών, σίγουρα η πιο άνετη από όλα τα smartphones που έχουμε δοκιμάσει με παρόμοιο μέγεθος οθόνης. Αν πιστεύετε ότι το Galaxy S3 δεν είναι άνετο, η άποψη σας δε πρόκειται να αλλάξει με το S4 ενώ με βάση μια δική μας γρήγορη έρευνα, το γυναικείο φύλλο δε πρέπει να αποτελεί κοινό στο οποίο θα πρέπει να υπολογίζει η Samsung αφού οι πρώτες αντιδράσεις περιλαμβάνουν εκφράσεις τύπου «παντόφλα», «τεράστιο» και άλλα παρόμοια.

Όπως και ο προκάτοχος του, το Galaxy S4 θα κυκλοφορήσει σε 2 χρώματα τα οποία όμως διαφέρουν με το περσινό μοντέλο αφού το λευκό χρώμα (Frosty White) είναι πιο έντονο ενώ στο μαύρο χρώμα (Mist Black) υπάρχει ένα διαφορετικό σχέδιο στο πίσω μέρος.


Super Duper Οθόνη

Όλες οι φήμες που προηγήθηκαν της επίσημης παρουσίασης, μας είχαν προετοιμάσει κατάλληλα για το μέγεθος, την ανάλυση και την τεχνολογία που θα ενσωμάτωνε η ναυαρχίδα της Samsung. Όμως δεν μας είχε προετοιμάσει για το τελικό αποτέλεσμα που αντικρίσαμε μετά το πρώτο boot και το οποίο μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Αν το πρώτο μας σχόλιο μόλις είδαμε την οθόνη του Galaxy Note 2 ήταν ότι τα χρώματα είναι έτοιμα να ξεπηδήσουν από την οθόνη, το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει στο Galaxy S4, ευγενική χορηγία της τεχνολογίας Super AMOLED. Μάλιστα η σύγκριση πλάι πλάι με το περσινό μοντέλο φανερώνει σημαντικές διαφορές ενώ χωρίς αμφιβολία μπορούμε να μιλήσουμε για μία από τις καλύτερες οθόνες σε smartphone «παλεύοντας» για την πρώτη θέση με την οθόνη του HTC One.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Όπως θα περιμένατε, η ανάλυση μεγαλώνει και από την 720p διάσταση έχουμε περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάμε για αναλύσεις Full HD 1080p κάτι που σε συνδυασμό με την οθόνη 5’ ιντσών, αντιστοιχεί σε 441 ppi. Αυτό σημαίνει ότι δε θα δείτε σε κανένα σημείο πιξέλιασμα, όσο κοντά και να φέρετε την οθόνη στα μάτια σας αν και μιλάμε για οθόνη τεχνολογίας Pentile ενώ αρκετά καλές είναι και οι γωνίες θέασης. Πάντως όσοι έχετε εμπειρία χρήσης του προηγούμενο μοντέλου, δε θα δείτε κάποια διαφορά στο μέγεθος των εικονιδίων και των γραμματοσειρών, το οποίο παραμένει ίδιο.

Τα εντυπωσιακά χρώματα της συσκευής ίσως ξενίσουν κάποιους αφού είναι υπέρ του δέοντος έντονα και ζωντανά, ίσως πιο έντονα από όσο κάποιοι θέλουν, μία κριτική που είχε εισπράξει η Samsung με το Galaxy Note 2. Στο Galaxy S4, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε την λειτουργία της οθόνης, επιλέγοντας μέσα από 4 διαφορετικούς τρόπους προβολής οι οποίοι έχουν άμεση επίπτωση στο κοντράστ και στο πόσο έντονα δείχνουν τα χρώματα. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δυναμικού τρόπου προβολής, τυπικού, για επαγγελματική φωτογραφία ή για ταινίες ενώ αν δε θέλετε να ασχολείστε, μπορείτε απλά να το αφήσετε στην αυτόματη ρύθμιση η οποία αναλαμβάνει απλά την βελτιστοποίηση της προβολής.

Samsung Galaxy S4 Samsung Galaxy S4


Τέλος να αναφέρουμε ότι στην επιφάνεια της οθόνης βλέπουμε για πρώτη φορά την ύπαρξη του νέου Gorilla Glass 3, της ανανεωμένης έκδοσης του ανθεκτικού γυαλιού της Corning, με το οποίο είχαμε μια πρώτη επαφή στη Βαρκελώνη, στα πλαίσια της έκθεσης MWC 2013.

CPU


Φυσικά οι τεχνικές βελτιώσεις δεν σταματάνε στην οθόνη, με τις υπόλοιπες κατηγορίες χαρακτηριστικών να είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Στο θέμα του επεξεργαστή, η Samsung μας μπέρδεψε είναι η αλήθεια αφού ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 και την έκθεση CES, μας προετοίμαζε για την ενσωμάτωση του Exynos Octa, ενός chipset το οποίο αποτελείται από 2 τετραπύρηνους επεξεργαστές και οι οποίοι μοιράζονται το φόρτο εργασίας ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής που εκτελείτε.


Τελικά η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Galaxy S4 σε δύο εκδόσεις, μία κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει και με το Galaxy S3 αν και όχι από την αρχή. Ο λόγος είναι η αδυναμία του Exynos Octa να υποστηρίξει δίκτυα 4ης γενιάς (LTE), κάτι που οι Ευρωπαίοι πάροχοι ζήτησαν έντονα από την Samsung, με την εταιρεία να αποφασίζει να κυκλοφορήσει το νέο της smartphone στην Ευρώπη με κωδικό i-9505 και το οποίο φέρνει στο εσωτερικό του το τετραπύρηνο Snapdragon 600 της Qualcomm χρονισμένο στο 1.9 GHz. Το μοντέλο με τον Exynos Octa θα κυκλοφορήσει σε ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Samsung να μας ξεκαθαρίζει ότι δε θα δούμε το συγκεκριμένο μοντέλο στη χώρα μας, τουλάχιστον από το επίσημο κανάλι διανομής.

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Συνοδευόμενος από 2GB μνήμη, ο Snapdragon 600 φέρνει κορυφαίες επιδόσεις σε όλες τις δοκιμές και σίγουρα η συζήτηση γύρω από το Exynos Octa αδικεί το πόσο γρήγορος επεξεργαστής είναι. Παρεμπιπτόντως η ίδια λύση έχει επιλεχθεί και από την HTC φέτος για το One, με τη διαφορά ότι στο δικό της μοντέλο είναι χρονισμένο χαμηλότερα στο 1.7 GHz. Οι παρακάτω εικόνες από τα πιο δημοφιλή προγράμματα μέτρησης επιδόσεων είναι αρκετά επεξηγηματικές, απλά να αναφέρουμε ότι το Galaxy S4 είναι έτοιμο να φέρει σε πέρας όλες τις δύσκολες εργασίες αλλά και την αναπαραγωγή των πιο απαιτητικών παιχνιδιών, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Περί τεχνικών


Η αρτιότητα του Galaxy S4 δεν περιορίζεται μόνο στην οθόνη και τον επεξεργαστή, αφού η Samsung το εξοπλίζει με 16gb αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο για μία ακόμη χρονιά μπορούμε να αναβαθμίσουμε με επιπλέον 64gb μέσω της microSD θύρας. Στη χώρα μας δε πρόκειται να δούμε τα μοντέλα των 32 και 64gb κάτι που δε πιστεύουμε ότι αποτελεί πρόβλημα για τη συντριπτική πλειονότητα όσων προγραμματίζουν την αγορά της συσκευής.

Η ασύρματη υποστήριξη επεκτείνεται εκτός από τα γνωστά πρότυπα 802.11 a/b/g/n, και στο νέο πρότυπο 802.11 ac το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχει τριπλάσια ταχύτητα από ένα δίκτυο 802.11n με μεγαλύτερη σταθερότητα και έως 150% μεγαλύτερη κάλυψη. Μόνη προϋπόθεση, να εξοπλιστείτε με ένα συμβατό 802.11ac router.


Στο Galaxy S4 ακόμα βρίσκουμε μια συλλογή από 8 συνολικά αισθητήρες όπου ξεχωρίζουμε τον RGB αισθητήρα ο οποίος προσαρμόζει την οθόνη ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον όπως αναφέραμε προηγουμένως. Ακόμα βλέπουμε την ύπαρξη ψηφιακής πυξίδας, βηματόμετρου, υπέρυθρης θύρας αλλά και αισθητήρας υγρασίας, οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά με το κατάλληλο λογισμικό το οποίο έχει δημιουργήσει η Samsung και στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Κλείνουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέροντας την υποστήριξη NFC, Bluetooth 4.0, GPS αλλά και μια σημαντική απουσία, την ύπαρξη FM ραδιοφωνικού δέκτη.


Use the Force
Ενσωματώνοντας αρκετές από τις αντίστοιχες λειτουργίες που είδαμε για πρώτη φορά στο Galaxy Note 2, το Galaxy S4 υποστηρίζει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως σκοπό τον έλεγχο της συσκευής χωρίς να ακουμπάτε την οθόνη, παρά μόνο εκτελώντας διάφορες κινήσεις και χειρονομίες στον αέρα. Ας τις δούμε αναλυτικά ενώ σίγουρα πιο ενδιαφέρον είναι να τις δείτε στην βιντεοπαρουσίαση που συνοδεύει αυτό το review.

Το AirView το είχαμε δει αρχικά στο Galaxy Note 2 με τη διαφορά ότι χρειαζόταν το S-Pen για να δουλέψει. Στο S4 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δάκτυλο μας και φέρνοντας το πάνω από συγκεκριμένα αντικείμενα σε εφαρμογές μπορούμε να κάνουμε προεπισκόπηση του περιεχομένου που αυτά περιέχουν. Για παράδειγμα φέρνοντας το δάκτυλο σας πάνω από ένα κατάλογο φωτογραφιών και χωρίς να ακουμπήσετε την οθόνη, θα εμφανιστούν άμεσα αρκετές μικρογραφίες των φωτογραφιών που υπάρχουν μέσα. Η ίδια κίνηση πάνω από ένα email (προκαθορισμένη εφαρμογή), δίνει τη δυνατότητα μιας γρήγορης ανάγνωσης του ενώ σε ένα βίντεο μπορούμε να δούμε μια γρήγορη προεπισκόπηση του σημείου που θέλουμε.

Το Smart Pause (έξυπνη παύση) είναι εξέλιξη μιας παλιάς λειτουργίας κατά την οποία το Galaxy S4 αναγνωρίζει αν τα μάτια μας βλέπουν την οθόνη και κατά την αναπαραγωγή μιας ταινίας, αν κοιτάξουμε αλλού, θα σταματήσει η αναπαραγωγή της ταινίας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μας δημιούργησε αρκετά προβλήματα στη συσκευή της δοκιμής αφού τις περισσότερες φορές δε μπορέσαμε να το κάνουμε να δουλέψει, κάτι που ίσως να οφείλεται σε προβληματικό firmware.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Galaxy S3 είχε ενσωματωθεί μια άλλη λειτουργία κατά την οποία έκλεινε η οθόνη όταν δεν την κοιτάγαμε, για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Samsung Galaxy S4 - Air Gestures Samsung Galaxy S4 - Air Gestures Samsung Galaxy S4 - Air Gestures Samsung Galaxy S4 - Air Gestures

Το Smart Scrolling (έξυπνη κύλιση) είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των Air Gestures αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε scrolling μια ιστοσελίδα πάνω ή κάτω, κουνώντας ανάλογα το κεφάλι μας. Η αναγνώριση των ματιών μας δεν είναι πάντα επιτυχημένη η γρήγορη αν και το λογισμικό μας βοηθά αρκετά με αντίστοιχες ενδείξεις στην οθόνη για την επιτυχία η μη της αναγνώρισης. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δουλεύει δυστυχώς μόνο με τον προκαθορισμένο browser που έχει προεγκατεστημένο η Samsung και όχι με τον Chrome τον οποίο επίσης η εταιρεία έχει προεγκαταστήσει.


Μία ακόμη κίνηση είναι τα Air Gestures με την οποία μπορούμε να περιηγηθούμε μεταξύ διαφορετικών εικόνων, ιστοσελίδων ή μουσικών κομματιών, κάνοντας μια απλή κίνηση πάνω από την οθόνη του S4. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όπως μπορείτε να δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση δουλεύει με τις εγγενής εφαρμογές της Samsung και του TouchWiz UI.

Κρατάμε την επιφύλαξη μας κατά πόσα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές ενέργειες χωρίς πρακτική ουσία, εξαιρώντας ίσως τη δυνατότητα απάντησης μιας τηλεφωνικής κλήσης (στο αυτοκίνητο) απλά με μια χειρονομία μπροστά από την οθόνη, χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή μας από το δρόμο.


Android, TouchWiz και ο χαμός ρυθμίσεων
Όταν κυκλοφορήσει το Galaxy S4 στα καταστήματα προς το τέλος του μήνα, αυτό θα φέρει την τελευταία έκδοση του Android η οποία μέχρι στιγμής (Απρίλιος 2013) είναι η 4.2.2 Jelly Bean και μάλιστα το Galaxy S4 είναι από τις ελάχιστες συσκευές η οποία την διαθέτει.


Η έκδοση αυτή διαθέτει χαρακτηριστικά όπως widgets στην οθόνη κλειδώματος, καλύτερο Google Now, πιο έξυπνο πληκτρολόγιο αλλά και ειδική οθόνη ειδοποιήσεων η οποία εμφανίζει γρήγορες ρυθμίσεις για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση χαρακτηριστικών, κάτι αρκετά βολικό.

Τα widgets όπως τα είχαμε συνηθίσει στις κεντρικές οθόνες, πλέον περνάνε στην οθόνη κλειδώματος, δίνοντας μας την ευκαιρία να καλέσουμε γρήγορα μια αγαπημένη μας εφαρμογή ή μια λειτουργία του smartphone, όπως την κάμερα. Η επιλογή του widget είναι εύκολη και προϋποθέτει να σύρουμε προς τα κάτω, την επιφάνεια του κεντρικού widget, κάτι που θα μας δώσει πρόσβαση σε πολλαπλές οθόνες κλειδώματος που περιέχουν άλλα widgets ή εικονίδια των αγαπημένων μας εφαρμογών.

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα
Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Android 4.2 Jelly Bean είναι το νέο πληκτρολόγιο το οποίο υποστηρίζει ένα διαφορετικό τρόπο γραφής κατά τον οποίο σύρουμε το δάκτυλο μας πάνω από κάθε γράμμα που θέλουμε να πληκτρολογήσουμε, χωρίς να το σηκώσουμε καθόλου από την οθόνη. Οι έξυπνοι αλγόριθμοι και το ελληνικό λεξικό, είναι σε θέση να "μαντέψει" με πολύ μεγάλη ευστοχία τη λέξη που θέλουμε να γράψουμε και στη συνέχεια μας την προτείνει πάνω από το πληκτρολόγιο έτσι ώστε να την επιλέξουμε. Το σύστημα αυτό πληκτρολόγησης θέλει λίγο εξάσκηση κάτι που το συνιστούμε αφού τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, βελτιώνοντας κατά πολύ την ταχύτητα σας.

Στην επιφάνεια του Android, η Samsung έχει προσθέσει το δικό της γραφικό περιβάλλον, το TouchWiz UI το οποίο ενσωματώνει και αρκετές λειτουργίες οι οποίες διαφοροποιούν τη συσκευή από άλλες android προτάσεις και οι οποίες δουλεύουν αρμονικά με τους αισθητήρες που αναφέραμε προηγουμένως.
Εκτός του ελέγχου της συσκευής με χειρονομίες (gestures), η Samsung έχει προσθέσει αρκετές εφαρμογές οι οποίες και αυτές λειτουργούν σε συνδυασμό με τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.
Μερικές τις οποίες ξεχωρίσαμε αναφέρουμε στη συνέχεια.

Το Watch On είναι ένα από τα κατάλληλα παραδείγματα αφού μετατρέπει τη συσκευή σε τηλεχειριστήριο και μάλιστα όχι μόνο για τηλεοράσεις της Samsung. Κάνοντας χρήση της υπέρυθρης θύρας, μπορείτε πολύ εύκολα να προγραμματίσετε το S4 ώστε να μπορεί να χειρίζεται όχι μόνο τηλεοράσεις αλλά και ενισχυτές, dvd/bluray players και άλλα gadgets διαφόρων εταιρειών.

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Το S Health είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εφαρμογή η οποία σε συνδυασμό με το βηματόμετρο και τον αισθητήρα υγρασίας, μετατρέπει το S4 στον προσωπικό σας γυμναστή, βοηθώντας σας να κρατήσετε πρόγραμμα ασκήσεων αλλά και της διατροφής σας. Δε παραλείπει να κάνει την απαραίτητη θερμιδομέτρηση, υπολογίζοντας ακόμα και θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Μάλιστα η Samsung είναι έτοιμη να παρουσιάσει αξεσουάρ τα οποία θα δουλεύουν με το S Health για καλύτερα και πιο έγκυρα αποτελέσματα, με τελικό στόχο την ολική επικράτηση στις παραλίες το καλοκαίρι :-)

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα
Δύο ακόμη εφαρμογές που ξεχωρίσαμε είναι το S Translator το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στα ταξίδια σας αφού αναλαμβάνει να μεταφράζει και να εκφωνεί προτάσεις ή λέξεις που θα του εισάγετε σε πολλές γλώσσες, χωρίς να υποστηρίζει δυστυχώς την ελληνική.


Το πρόγραμμα ανάγνωσης κειμένου είναι στην ουσία ένα OCR πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί την κάμερα του Galaxy S4 για μετάφραση κειμένου η ακόμα και χρήσης του σε συνδυασμό με περιεχόμενο που έχουμε στη συσκευή. Σε περίπτωση δηλαδή που βρισκόμαστε σε κάποιο εστιατόριο στο εξωτερικό και έχουμε πρόβλημα να διαβάσουμε το μενού, μπορούμε απλά να στοχεύσουμε με την κάμερα, με την εφαρμογή να αναλαμβάνει την μετάφραση σε πραγματικό χρόνο. Ακόμα μπορούμε να «περάσουμε» αριθμούς από επαγγελματικές κάρτες, απευθείας σε επαφές από τον τηλεφωνικό μας οδηγό.

To Group Play είναι μια δυνατότητα που προωθεί αρκετά (χωρίς καμία έκπληξη) η Samsung αφού προϋποθέτει τη συνεργασία 2 ή περισσοτέρων Galaxy S3/S4 για κοινή χρήση και αναπαραγωγή μουσικής, εικόνων, εγγράφων και παιχνιδιών. Αμφιβάλλουμε πάντως κατά πόσο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως.


Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές το θαυμασμό μας για την εξέλιξη του Android τον τελευταίο χρόνο, ειδικά με την έκδοση του Jelly Bean ενώ περιμένουμε την Google να μας εκπλήξει ευχάριστα τον επόμενο μήνα, παρουσιάζοντας το Android 5.0 Key Lime Pie στο συνέδριο Google I/O. Το Galaxy S4 όπως είπαμε διαθέτει το γραφικό περιβάλλον της Samsung το οποίο παρέχει στο χρήστη έναν μικρό χαμό από ρυθμίσεις τις οποίες προσπαθεί συχνά πυκνά να επεξηγήσει με μικρά και ολίγον εκνευριστικά popups η εταιρεία.
Ίσως ένας από τους λόγους επιτυχίας της σειράς Galaxy S είναι η σημασία που δίνει η κορεατική εταιρεία στο να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιοαπαιτητικό χρήστη smartphone κάτι που όμως προκαλεί πρόβλημα για νεοφερμένους χρήστες smartphone, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα ρυθμίσεων και επιλογών. Το ίδιο πιθανόν να ισχύει και για όσους προέρχονται από πλατφόρμες οι οποίες έχουν πιο λυτό περιβάλλον όπως αυτές των iPhone και των Windows Phone, και εναπόκειται στη διάθεση του χρήστη αν θα «εξερευνήσει» τις πλήρεις δυνατότητες της συσκευής του.

Samsung Galaxy S4 - Γρήγορες Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις
Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις Samsung Galaxy S4 - Ρυθμίσεις


Μια ένσταση έχουμε για τα μεγάλα μενού και τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί το TouchWiz UI και τα οποία δε μας ικανοποιούν είτε γιατί είναι αδικαιολόγητα μεγάλα, είτε γιατί κρίνουμε την εναλλακτική πρόταση της Google με τη γραμματοσειρά Roboto, μια αρκετά πιο όμορφη πρόταση.

Πάντως η Samsung φαίνεται να αναγνωρίζει τη πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα σε νέους χρήστες και για το σκοπό αυτό έχει προσθέσει μια δεύτερη λειτουργία με την ονομασία Easy Mode μέσω της οποίας εμφανίζονται περιορισμένες ρυθμίσεις και μενού, ενώ μεγαλώνουν και τα εικονίδια. Η συγκεκριμένη λύση όμως κυμαίνεται στην αμέσως αντίθετη πλευρά αφού είναι αρκετά απλή και θα προτιμούσαμε μια μέση λύση με περισσότερες ρυθμίσεις και καλύτερο γραφικό περιβάλλον.


Κάμερα

Ως η ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S4 δε θα μπορούσε να μη διαθέτει μία από τις καλύτερες κάμερες σε smartphone. Συγκεκριμένα βλέπουμε την κύρια κάμερα των 13mp στο πίσω μέρος με LED flash καθώς και μια δεύτερη κάμερα 2mp η οποία όπως και η κύρια κάμερα, έχουν τη δυνατότητα εγγραφής Full HD Video.
Μας ξένισε η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών στα 13mp μόνο με 4:3 aspect ratio κάτι που είχαμε δει πρόσφατα και στο Sony Xperia Z. Σημαντική είναι η έλλειψη ενός οπτικού σταθεροποιητή για τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κάνουμε λήψη αφού η ψηφιακή αντίστοιχη δυνατότητα που υπάρχει, δε μας εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα της.

Πάντως από πλευράς ρυθμίσεων και επιλογών, πρέπει να βγάλουμε το καπέλο μας στη Samsung η οποία ενσωματώνει μια σειρά από αρκετά ενδιαφέρουσες δυνατότητες, μερικές από τις οποίες τις βλέπουμε για πρώτη φορά σε κάμερα smartphone.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Samsung Galaxy S4 - Κάμερα Samsung Galaxy S4 - Κάμερα Samsung Galaxy S4 - Κάμερα Samsung Galaxy S4 - Κάμερα



Με το Sound & Shot, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό φωνητικό δείγμα κατά τη λήψη της φωτογραφίας, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες αναμνήσεις της συγκεκριμένης στιγμής. Δυστυχώς το αποτέλεσμα αποθηκεύεται σε ένα proprietary format της Samsung και η αναπαραγωγή του για την ώρα γίνεται μόνο από το Galaxy S4.

Ένα χαρακτηριστικό που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Optimus G Pro της LG, κάνει την εμφάνιση του και στο Galaxy S4 και αφορά την ταυτόχρονη χρήση και των 2 καμερών έτσι ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να εμφανίζεται με όμορφο τρόπο, το πρόσωπο αυτουνού που κάνει λήψη της φωτογραφίας ή του βίντεο. Φανταστείτε για παράδειγμα να είστε στο γήπεδο και κατά την εγγραφή μιας φάσης να αποθανατίζεται και τη δική σας έκφραση. Επίσης (σαν διαφημιστικό της Apple), φανταστείτε να κάνετε εγγραφή βίντεο των πρώτων βημάτων του παιδιού σας, καταγράφοντας παράλληλα το βλέμμα του χαζομπαμπά ή της χαζομαμάς.
Μας άρεσε ακόμη η δυνατότητα να κάνουμε παύση της εγγραφής ενός βίντεο, και να τη συνεχίσουμε από το σημείο που τη σταματήσαμε όπως και στις πραγματικές βιντεοκάμερες, ένα χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτει και το LG Optimus G Pro μέσω ενημέρωσης που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα.

Ακόμη βλέπουμε διάφορες άλλες λειτουργίες για τις φωτογραφίες, οι οποίες μας θυμίζουν αρκετά το HTC Zoe αλλά και δυνατότητες των Nokia Lumia smartphones. Εκτός της δυνατότητας πανοραμικών φωτογραφιών, μπορούμε να αφαιρέσουμε κινούμενα αντικείμενα από το φόντο της φωτογραφίας, να δημιουργήσουμε μια φωτογραφία η αλλιώς ένα cinemagraph το οποίο έχει κινούμενα μέρη. Πατήστε εδώ για να δείτε ένα παράδειγμα.


Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εντυπωσιακή όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω δείγματα κάτι που ισχύει και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ προχωρήσαμε και σε άμεση σύγκριση με κάμερες από άλλα smartphones με εξίσου εντυπωσιακές φωτογραφικές κάμερες όπως το Sony Xperia Z, Galaxy S3 και Nokia PureView 808.

Sony Xperia Z
Δημοσιευμένη Εικόνα
Samsung Galaxy S4
Δημοσιευμένη Εικόνα

Nokia Pureview 808
Δημοσιευμένη Εικόνα
Samsung Galaxy S4
Δημοσιευμένη Εικόνα

Samsung Galaxy S3
Δημοσιευμένη Εικόνα
Samsung Galaxy S4
Δημοσιευμένη Εικόνα

και μερικά ακόμη δείγματα από λήψεις φωτογραφιών καθώς και μια δοκιμαστική εγγραφή βίντεο

Samsung Galaxy S4 - Κάμερα Samsung Galaxy S4 - Κάμερα Samsung Galaxy S4 - Κάμερα


Αυτονομία


Δίνουμε όλο και πιο σημαντικό βάρος στην αυτονομία των κορυφαίων smartphone αφού περιμένουμε από τις εταιρείες να μπορούν να εξελίξουν αν όχι στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο την αυτονομία των συσκευών τους.

Αν και το 2012 είχαμε απογοητευτεί από το συγκεκριμένο θέμα, το 2013 με τις συσκευές που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής, φαίνεται αρκετά πιο ελπιδοφόρο. Όπως αναφέραμε στην αρχή, το Galaxy S4 αν και είναι πιο λεπτό, έχει μεγαλύτερη μπαταρία από το S3 με χωρητικότητα 2.600 mAh. Στελέχη της Samsung Hellas μας ενημέρωσαν ότι η αυτονομία του S4 είναι καλύτερη από του S3 παρά τις αυξημένες ανάγκες της οθόνης και του επεξεργαστή κάτι που επιβεβαιώσαμε και στις δικές μας δοκιμές.


Με αρκετό surfing στο Internet μέσω 3G δικτύου, συνεχή χρήση των air gestures και λήψη δεκάδων φωτογραφιών και βίντεο, η μπαταρία δε χρειάστηκε φόρτιση για ολόκληρη την ημέρα αν και είχαμε ρυθμίσει τη φωτεινότητα σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα βλέπουμε και δυνατότητα λειτουργίας της συσκευής με εξοικονόμηση ενέργειας κατά την οποία είδαμε απλά να αυξομειώνεται ο φωτισμός και όχι κάτι περισσότερο. Ακόμα και έτσι πάντως, η αυτονομία της συσκευής έπιασε άνετα την μία ημέρα έντονης χρήσης κάτι που μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό.

Συμπεράσματα


Για μία ακόμη χρονιά η Samsung παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο smartphone με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά από τα οποία ξεχωρίζουμε τησυγκλονιστική οθόνη των 5’ ιντσών με ανάλυση Full HD, τον κορυφαίο επεξεργαστή με επιδόσεις που θα σας ικανοποιήσουν πλήρως αλλά και μια εντυπωσιακή κάμερα 13mp.

Η εμπορική επιτυχία και του συγκεκριμένου μοντέλου θεωρείται εξασφαλισμένη, με την κορεατική εταιρεία να βασίζεται στις προηγούμενες υπερεπιτυχημένες προτάσεις της κάνοντας αρκετές υπερβάσεις, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές κάποια έκπληξη στην ποιότητα κατασκευής. Η φετινή χρονιά αναμένεται άκρως ανταγωνιστική μεταξύ των εταιρειών και ειδικά στην κατηγορία που “παίζει» το S4 με προτάσεις που φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέρουσες από άλλη φορά.


Ακολουθώντας το δρόμο του iPhone 5, η επίσημη τιμή διάθεσης του Galaxy S4 έχει οριστεί στα €739 για το μοντέλο των 16GB, μια τιμή η οποία μάλιστα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που είχε οριστεί για τον προκάτοχο του (€669). Δύσκολα θα βάλει σε σκέψεις αναβάθμισης όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους το Galaxy S III ή το Note 2 ενώ περιμένουμε με ενδιαφέρον τα πλάνα κυκλοφορίας της Samsung για την επερχόμενη έκδοση του Android 5.0 Key Lime Pie. 



πηγή:insomnia.gr