Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αγωγή στην Google για το «φακέλωμα» των χρηστών



Αγωγή εναντίον της Google θα ασκήσουν οι Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έξι ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου η αμερικανική εταιρεία να αλλάξει την πρακτική της, που όπως ισχυρίζονται όσοι την καταγγέλλουν δημιουργεί ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών και στοιχείων εις βάρος των χρηστών της, χωρίς εκείνοι να δώσουν ποτέ την άδειά τους.

Οι Αρχές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συμφώνησαν χθες να αναλάβουν από κοινού δράση, με στόχο να επιβάλουν πρόστιμα ή περιορισμούς στις δραστηριότητες της Google στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρυσι ο κολοσσός του Ιντερνετ συγχώνευσε 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων από όλο τον κόσμο σε ενιαία διαδικασία. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί καταγγέλλουν ότι η νέα πολιτική δεν επιτρέπει στους χρήστες να καταλάβουν ποια δεδομένα κρατούνται, πώς συνδυάζονται με υπηρεσίες της Google ή πόσο τα διατηρεί αποθηκευμένα η εταιρεία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των 27 χωρών της ΕΕ είχαν καλέσει την Google να προβεί σε διορθώσεις της νέας πολιτικής απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων των υπηρεσιών της εντός τετραμήνου, προκειμένου να «συμμορφωθεί» προς τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες, υπό την απειλή της έναρξης «ποινικής αγωγής».

πηγή:tanea.gr