Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Πόσα δισεκ. δολάρια θα κοστίσει το νέο Campus της Apple;


Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε τα σχέδια για τα νέα γραφεία της Apple, το Campus 2, τα οποία θα θυμίζουν διαστημόπλοιο, το κόστος κατασκευής τους είχε υπολογιστεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια με τον τότε προγραμματισμό να ήθελε την εταιρεία να μετακομίζει σε αυτά μέχρι το τέλος του 2015.Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει με το κόστος κατασκευής να έχει ανεβεί πάρα πολύ και να λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας μάλλον δυσαρέσκεια στους μετόχους της εταιρείας.
Ο λόγος; Μπορεί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια να είναι ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος που έχει η Apple, ωστόσο, οι μέτοχοι εκτιμούν ότι η διάθεσή τους σε αυτό το σκοπό δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησής τους.
Να διευκρινίσουμε ότι δύο χρόνια νωρίτερα δεν υπήρχε αυτός ο προβληματισμός μεταξύ των μετόχων, αλλά τώρα έχουν αναρωτιούνται εάν η εταιρεία έχει κάποια καινούρια συσκευή στα σκαριά, εξίσου ριζοσπαστική όπως ήταν παλαιότερα το iPhone, ώστε να αποδειχθεί άσσος στο μανίκι και να φέρει τεράστια έσοδα στην Apple.
Φαίνεται, όμως, ότι κι η ίδια η εταιρεία θέλει να αποφύγει ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα και γι' αυτό το λόγο ο Τιμ Κουκ ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη μετακόμιση στο καινούριο Campus 2, τοποθετώντας τη μέσα στο 2016.
Ο λόγος της παραπάνω αλλαγής είναι να γίνει προσπάθεια -σε συνεργασία με την ομάδα των αρχιτεκτόνων που έχει αναλάβει το έργο- να μειωθεί το κόστος παραγωγής κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.


πηγή:e-go.gr