Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το 50% του spam έρχεται από 20 εταιρείες ίντερνετ



Μια μεγάλη έρευνα για το spam του Πανεπιστημίου Twente της Ολλανδίας έδειξε ότι 20 εταιρείες παροχής ίντερνετ ευθύνονται για τη διακίνηση του 50% του παγκόσμιου spam.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, Moreira Moura και Giovane Cesare, εξέτασαν 42.000 υπηρεσίες παροχής ίντερνετ σε όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 20 εταιρείες ευθύνονται για την διακίνηση του 50% του spam παγκοσμίως.
Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της διακίνησης του παγκόσμιου spam είναι οι ΗΠΑ ενώ για το μεγαλύτερο ποσοστό υποκλοπών ευθύνεται η Ασία.
Το spam είναι ιδιαίτερα σύνθετο καθώς οι spammer ελέγχουν μολυσμένους υπολογιστές από απόσταση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της πραγματικής πηγής του προβλήματος.
Τι είναι spam
Spam είναι η ονομασία μιας μεθόδου προσέγγισης νέων πελατών με τη μαζική αποστολή email.
Οι spammer προσπαθούν να προσεγγίσουν νέους πελάτες για την προώθηση νόμιμων ή παράνομων προϊόντων στέλνοτας μαζικά email.
Λόγω της διάδοσης του email, το spam αποτελεί μια φτηνή μέθοδο διαφήμισης καθώς η αποστολή γίνεται σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών χρησιμοποιώντας μολυσμένους υπολογιστές ή όχι.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και κάθε χρόνο πάνω από 7 τρισεκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα spam φτάνουν στα mailbox των χρηστών.
Ο όρος spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος (το spam) που εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες κατά τη δεκαετία του 60.
Κατά τη δεκαετία του 1980 οι εταιρείες αποστολής τέτοιων μηνυμάτων ονόμαζαν τα email SPAM ως ακρωνύμιο του Sales Promotion and Marketing (Προώθηση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ).
Αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε στους απλούς χρήστες ενώ το 1998 το New Oxford Dictionary of English το περιέλαβε με την έννοια των «ασχέτων ή μη αποδεκτών μηνυμάτων που στέλνονται στο Ίντερνετ σε μεγάλο αριθμό ομάδων ειδήσεων ή χρηστών»


πηγή:e-go.gr