Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η Apple επαναπατρίζει μονάδες παραγωγής της


Η Apple, η οποία πωλεί 237 εκατ. iPod, iPad, iPhone και υπολογιστές Mac ετησίως, την τελευταία δεκαετία έχει μετεγκαταστήσει τις περισσότερες λειτουργίες της εκτός αμερικανικής επικράτειας.

Εσχάτως η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να επαναφέρει κάποιες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, που και στις ΗΠΑ ένεκα της κρίσης εκτοξεύθηκε στα ύψη.

 Διότι «δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης δημιουργείς ουσιαστικά νέους πελάτες για τα προϊόντα σου», όπως σημειώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Την τελευταία διετία ο Ομπάμα κατάφερε να ρίξει το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ από το 10% στο 8%. Αλλά όλες οι οικονομικές έρευνες δείχνουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, παρά το ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ανέκαμψε στο 2%. Ως κύρια αιτία για την διστακτικότητα αυτή αναφέρεται η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα - η Ευρωζώνη εφέτος βυθίστηκε ξανά στην ύφεση - και η μικρή αύξηση των εξαγωγών.

Χωρίς εργασιακή ασφάλεια, όμως, οι Αμερικανοί διστάζουν να καταναλώσουν. Γι' αυτό όλες οι οικονομικές έρευνες δείχνουν ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική ζήτηση στη χώρα.

Ο Τιμ Κουκ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg θέλησε να προβάλει την «κοινωνική ευθύνη της Apple να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς εργασίας». Ευλόγως, διότι οι διαρκείς αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται στην Κίνα τα δημοφιλέστατα προϊόντα της Apple (βλέπε υπόθεση Foxconn), έχουν «λερώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα το κοινωνικό προφίλ της επιχείρησης.


πηγή:tovima.gr